Marţi, 20 feb 2024

Ateliere de creație cu CRISTI GRAM (PHOENIX)

Cristi Gram, chitaristul formației Phoenix, revine la Câmpulung Muscel în perioada 23-25 februarie 2024 pentru a susține primele ateliere de creație în cadrul proiectului „Școala de Rock Câmpulung”.

Evenimentele sunt organizate de Asociația Rock Culture și vor avea loc după următorul program:

  • vineri, 23 februarie, de la ora 16:00, la Muzeul Municipal Câmpulung - Secția de Istorie și Artă Plastică (str. Negru Vodă, nr. 119);
  • sâmbătă, 24 februarie, de la ora 10:00, la Hangița Pub (str. Negru Vodă, nr. 180);
  • duminică, 25 februarie, de la ora 10:00, la Muzeul Municipal Câmpulung - Secția de Etnografie și Artă Populară (str. Republicii, nr. 5).

Accesul la atelierele de creație este gratuit, fiind invitați să participe copii și tineri câmpulungeni, dar și alte persoane interesate de muzica rock.

Cele trei sesiuni se vor concentra pe intersecția dintre resursele culturale locale (mituri, legende, foclor) și muzica rock contemporană (care cunoaște, în acest context, sub-genuri precum etno-rock, folk-rock etc.). În acest fel se asigură valorificarea culturii locale și creșterea diversității formelor de expresie muzicală: idee, conținut, linie melodică. „Am fost fascinat întotdeauna de creația populară și, după ce mi-am descoperit pasiunea pentru muzica rock, nu de puține ori am combinat cele două genuri muzicale. Evident, din momentul în care am devenit membru al formației Phoenix acum 20 de ani, acest amestec de rock și folclor mi-a marcat cariera”, spune muzicianul Cristi Gram, care declară că așteaptă cu nerăbdare să lucreze din nou cu tinerii musceleni, cărora le va împărtăși din experiența sa în materie de compoziție.

Cristi Gram studiază chitara din 1986, de la vârsta de 13 ani, câștigând numeroase premii la concursurile naționale de profil și cântând în trupe de rock. Începând cu anul 2001 a fost chitarist al formațiilor Talisman, Awake și Phoenix, în aceasta din urmă activând din 2004 până în prezent. În 2009 a lansat „State of Mind“, un album instrumental de rock progresiv, iar în prezent lucrează la al doilea material discografic solo. Cristi Gram este artist oficial al cunoscutului producător de instrumente muzicale Ibanez.

Atelierele de creație vin în urma a trei masterclass-uri de chitară susținute de Cristi Gram în perioada iulie-decembrie 2023 în cadrul proiectului „Școala de Rock Câmpulung”, găzduite de Muzeul Municipal Câmpulung, la care au participat pasionați de chitară, majoritatea copii și adolescenți, dar și membri ai trupelor calificate în finala concursului Posada Rock.

Proiectul „Școala de Rock Câmpulung” urmărește transformarea municipiului muscelean într-o destinație relevantă pentru creația contemporană de muzică rock. Implementat de Asociația Rock Culture, organizatorul Festivalului Posada Rock, care aduce anual la Câmpulung Muscel mii de iubitori ai acestui gen muzical, proiectul propune transformarea unui eveniment punctual într-un demers de regenerare prin cultură a unei comunități cu o istorie bogată și un patrimoniu cultural de excepție. Concursul asociat Festivalului Posada Rock este complementat de o serie de acțiuni, distribuite pe o perioadă mai mare, care să implice întreaga comunitate și comunitățile proxime, în special copii și tineri.

Obiectivul general al proiectului este diversificarea ofertei culturale la nivel de comunitate, în Câmpulung Muscel. Obiectivele specifice urmăresc întărirea participării comunității locale la evenimente culturale de anvergură internațională, realizarea legăturii dintre valorile culturale locale și creația muzicală contemporană și creșterea impactului economic al culturii asupra comunității locale. Articularea unor acțiuni dedicate membrilor comunităților locale crește notorietatea acestor comunități și a potențialului cultural al acestora, ca vector pentru dezvoltare locală durabilă prin cultură. Perioada de implementare este de 15 luni (aprilie 2023 – iunie 2024) și cuprinde organizarea unor sesiuni de masterclass și de creație muzicală, pe lângă tradiționalul concurs dedicat trupelor underground.

Proiectul „Școala de Rock Câmpulung” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1 (cod proiect 31) – „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”. Valoarea finanțării este de 189.840 de lei, fără TVA. Proiectul este cofinanțat de Primăria Câmpulung Muscel cu 25.000 de lei fără TVA, sumă destinată premiilor acordate în cadrul concursului Posada Rock 2023.

Date de contact: Asociația Rock Culture, contact@posadarock.com.

Înapoi